torsdag 7. juli 2011

Paragrafar i paradis

I eit lesarinnlegg i lokalavisa i går blir to ikkje namngjevne personar omtala som "slangar i paradis". Saka gjeld eit kommunalt tomtesal til Havlandet, eit stort reiselivsprosjekt i Finnåsvika på Bømlo. Eg har behov for å slå fast at tomtesaka til Havlandet korkje er trua frå oppsitjarar i korkje Melkevik eller Muntevik. Trugsmålet handlar ikkje om privatpersonar sitt engasjement kring den allereie vedtekne og godkjente reguleringsplanen. Spørsmålet no er om eit kommunestyre har lov å selja ei tomt til underpris til ein privat reiselivsaktørar…

Dette er ikkje ei enkel sak å kommunisera ut til ålmenta all den tid Bømlobadet er meint å drivast av ein ideell aktør/idrettslag, men eg vågar trass fare for å bli oppfatta feil. Utfordringa er banda til dei andre delane av det totale reiselivsprosjektet. Badelandet skal i stor grad finansierast av tomtesal til hotell og hytter. Hotellet og hyttelandsbyen frå si sida ha økonomiske fordelar av eit planlagt badeland. Spørsmålet som rådmannen i Bømlo må finna svar på er om kommunen i det heila kan støtta Bømlobadet utan å koma i konflikt med lov mot konkurransevridande offentleg støtte. Intensjonen til eit samla kommunestyre i juni var nettopp å finna fram til ei god løysing for ei støtta!

Bømlo KrF har programfesta ei positiv haldning til Havlandet som eit stort og viktig regionalt reiselivsanlegg. Me har delteke på vedtaket om å stø opp om Bømlobadet med størsteparten av det kommunen måtte få som betaling for den regulerte tomta! Men rådmannen må få den naudsynte tida til å greia ut korleis ei slik støtta kan gjerast i tråd med nasjonalt og internasjonalt regelverk. Det er grunn til å peika på at den antyda kommunale tomtestøtta til Bømlobadet er under 5 % av finansieringsplanen. Desse pengane kan umogleg vera avgjerande for om prosjektet blir realisert eller ikkje! Dersom 95 % av finansieringsplanen er i boks kan umogleg finansaktørar kullkasta ein så sentral del av eit stort reiselivsprosjekt for den siste avgjerande toppfinansieringa på 5 %. Eg nemner dette for å setja saka om det kommunale bidraget i eit rett og realistisk perspektiv.